arrow up
Nieuws overzicht
Wido Steenmans

7 oktober 2022

Zelfsturing in de praktijk: Werkt het echt en hoe passen we dit toe bij Teal Partners?
Een interview met Wido Steenmans (1/2)

De naam Teal Partners is niet lukraak gekozen. Een ‘teal’ organisatie is gebouwd op werknemersautonomie en zelfsturing. Het woordenboek omschrijft zelfsturing als ‘het vermogen om jezelf te leiden’. Wat betekent het in de praktijk? We vroegen aan enkele Teal Partners.

Wido Steenmans (26) werkt als ontwikkelaar. Hij belandde na zijn opleiding Electronica & ICT en zijn stage vrij snel bij Teal Partners, waar hij al drie jaar aan de slag is.

“Ik zocht bewust naar een job in een kleiner bedrijf. Ik wilde geen nummer zijn. Een recruiter stelde me Teal Partners voor. Het was mijn allereerste sollicitatiegesprek. Alles klonk fantastisch. De persoonlijke aanpak, de no-nonsense manier van werken, de filosofie van zelfsturing. Ik vond het verdacht (lacht). Te mooi om waar te zijn . Na wat andere bedrijven bezocht te hebben , waagde ik toch de sprong. Gelukkig maar, want de beloftes werden ingelost.

Dat eerste gesprek was niet met ‘iemand van hr’, zoals in een traditioneel bedrijf. Ik sprak met drie van mijn toekomstige collega’s. Het was super om hen al meteen te leren kennen. Door zelfsturing neem je niet alleen meer ownership over je eigen werk, maar ook over andere taken in het bedrijf. Zoals hr of marketing. De afwezigheid van hiërarchie maakt dat zaken sneller vooruitgaan. Ik vind het fijn om meetings met klanten zelf te doen. Elders is dat vaak de taak van een projectmanager. Niemand gaat met de eer van je werk lopen. De keerzijde van de medaille is dat je je niet kan verstoppen.

Een bijzonder effect van zelfsturing is dat je je gedragen voelt door het team. Als jij verantwoordelijkheid opneemt, in plaats van naar een baas te kijken, en de rest van je team doet dat ook, dan sta je er nooit alleen voor. Samen los je alles op. Er zijn geen bazen die paraplu’s opentrekken, noch medewerkers die verantwoordelijkheid afschuiven op een hoger niveau.

De afwezigheid van hiërarchie maakt dat zaken sneller vooruitgaan.

Ik begrijp dat het idee van zelfsturing zweverig kan overkomen. Maar in de praktijk zien we dat het werkt. Sommige mensen houden van hiërarchie, omdat het een houvast biedt. Voor hen zou het waarschijnlijk niet werken. Het succes van zelfsturing hangt samen met de persoonlijkheid van het team en van de oprichters. Zij moeten veel uit handen durven te geven. Koen en Jelle voelen zich daar comfortabel bij.

Ik denk dat ook de grootte van het bedrijf een rol speelt. Groeien komt met groeipijnen. We zijn op enkele jaren verdubbeld, en met 47 man gaat zelfsturing anders dan met drie. Het is trial-and-error. De principes zijn niet in steen gebeiteld. Maar wij lossen problemen niet op door managers aan te stellen. Dat hebben we geprobeerd, maar het werkte niet. Als een team vastloopt, delen we ons op in kleinere groepjes die wel weer snelheid kunnen maken. Door onze open communicatie komt het altijd weer goed.

De principes zijn niet in steen gebeiteld. Maar wij lossen problemen niet op door managers aan te stellen. Als een team vastloopt, delen we ons op in kleinere groepjes die wel weer snelheid kunnen maken.

Ik zou moeilijk kunnen wennen aan een hiërarchische job structuur. Het is fijn dat ik mijn werkuren kan kiezen. Maar het is veel meer dan dat. Ik voel me hier een deel van het geheel. Samen werken we aan hetzelfde doel. Samen vertellen we ons verhaal.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Ik werk momenteel op een intern project VIREN genaamd. VIREN helpt bedrijven in regelgedreven sectoren om betere financiële beslissingen te nemen aan de hand van artificiële intelligentie. Ik schreef me ook in voor het Growth-team, omdat ik me interesseer voor marketing. Ik help onze sales- en marketingverantwoordelijke Isabelle bijvoorbeeld met het kiezen van artikels voor de nieuwsbrief.”